Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

χλωρδιαζεποξιδη, η

     chloroδiazepoxíδi    
chlordiazepoxide HCl [Apo- chlordiazepoxide®; Novo-poxide®]

     κλορdάϊαζέποξαϊd    

Ερμηνεία:

Aγχολυτική  βενζοδιαζεπίνη. 

Hχλωροδιαζεποξείδη ή  χλωροδιαζεποξείδιο ήταν το πρώτο παράγωγο βενζοδιαζεπίνης που διατέθηκε για κλινική χρήση.

Η μεταβολική οδός του χλωροδιαζεποξειδίου είναι πολύπλοκη, καθώς το φάρμακο βιομετασχηματίζεται σε μια διαδοχή φαρμακολογικά ενεργών προϊόντων: δεσμεθυλοχλωροδιαζεποξείδιο, demoxepam, desmethyldiazepam και oxazepam. 

Ο χρόνος ημιζωής αποβολής (tl / 2beta) του χλωροδιαζεποξειδίου μετά από εφάπαξ δόσεις, σε υγιή άτομα κυμαίνεται γενικά από 5 έως 30 ώρες και ο όγκος κατανομής από 0,25 έως 0,50 λίτρα / kg. 

Ο λόγος ηπατικής εκχύλισης είναι κάτω από 5%. Η αποβολή της μητρικής ένωσης αντικατοπτρίζεται από το σχηματισμό του πρώτου ενεργού μεταβολίτη. 

Η κάθαρση του χλωροδιαζεποξειδίου μειώνεται και η tl / 2beta παρατείνεται στους ηλικιωμένους, σε εκείνους με κίρρωση και σε αυτούς που λαμβάνουν ταυτόχρονη θεραπεία με δισουλφιράμη. Το από του στόματος  χορηγούμενο χλωροδιαζεποξείδιο απορροφάται γρήγορα και πλήρως, αλλά η ενδομυϊκή ένεση είναι επώδυνη και οδηγεί σε αργή και ακανόνιστη απορρόφηση. 

Η θεραπεία πολλαπλών δόσεων με χλωροδιαζεποξείδιο έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση της μητρικής ένωσης, καθώς και δύο ή περισσότερους από τους ενεργούς μεταβολίτες της.

 Ο ρυθμός και η έκταση της συσσώρευσης ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Is chlordiazepoxide the rational choice among benzodiazepines? Baskin SI, Esdale A.Pharmacotherapy. 1982 Mar-Apr;2(2):110-9.

Clinical pharmacokinetics of chlordiazepoxide. Greenblatt DJ, Shader RI, MacLeod SM, Sellers EM.Clin Pharmacokinet. 1978 Sep-Oct;3(5):381-94.

The discovery of chlordiazepoxide and the clinical introduction of benzodiazepines: half a century of anxiolytic drugs. López-Muñoz F, Alamo C, García-García P.J Anxiety Disord. 2011 May;25(4):554-62. 

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Φαρμακολογία: